Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Major, 26 - 25530 Vielha (Lleida)

Aranès - Català - Español - English - Français 

Teniu al davant un dels paràgrafs de la poesia titulada Cançon dera Garona de mossèn Jusèp Condò Sambeat. Aquesta obra, del capellà i escriptor aranès, fou premiada amb la medalla de bronze dels Jòcs Floraus de la Escòla des Pirenèus a Bolònha  a l’any 1913 i està continguda a la novel·la Era Isla des Diamants  que recull tota la seva producció literària.

Eth parlar que jo vos dèishi
El parlar que jo us deixo
Com ua pèrla sauvatz-lo,
Com una perla guardeu-lo
Com un bèth jardin sauclatz-lo.
Com un bonic jardí desherbeu-lo
Non cambietz!
No cambieu!
Tostemp gascons!”
Sempre gascons!

Cancon dera Garona de mossen Jusep Condo Sambeat4 Cancon dera Garona de mossen Jusep Condo Sambeat3

El col·lectiu Lengua Viua, creat a l’any 1992 per a promoure l’ús social de l’aranès, a escollit aquesta frase per la seva clara demana de conservació del nostre més volgut tresor que és la llengua aranesa. La vam col·locar als porxos de l’Ajuntament de Vielha el 19 d’octubre de 2019 amb motiu del centenari de la mort del poeta.

L’objectiu del col·lectiu no és un altre que el de fer homenatge al nostre més insigne escriptor, sinó també fer visible la seva petició de protecció de la llengua, que fem nostra també. Volem així despertar als aranesos la necessitat de l’estima i protecció de la llengua, al temps que la manifestem a tots els que ens visiten.

L’acte de descoberta d’aquest rètol va comptar amb representants del propi col·lectiu Lengua Viua secció de la Fondacion Privada deth Musèu Etnologic dera Val d’Aran i de l’Ajuntament de Vielha que va cedir l’espai, així com podeu veure en aquestes fotografies que Miguel Fernández va fer per al col·lectiu.

Lengua Viua va voler comptar, a l’acte, amb la presència de Mossèn Jusèp Amiell, que fou arxipreste d’Aran durant 23 anys, premi Lengua Viua a l’any 1991, i que és un bon coneixedor de la figura i obra d’aquest escriptor.
Podeu tenir més informació sobre mossèn Condó Sambeat a l’obra Era Isla des Diamants de la Biblioteca de l’Escòla des Pirenèus publicada a l’any 1981 i també a l’obra del mateix títol en la seva versió normalitzada pel Conselh Generau d’Aran a l’any 2006.

Per a tenir més informació del col·lectiu Lengua Viua, us podeu adreçar al Facebook del col·lectiu o a la web de la Fondacion: fondacion.org.

Lengua Viua va col.locar una escultura del dissenyador de mare aranesa André Ricard, autor entre altres obres de la torxa olímpica de Barcelona a l’any 1992, al davant de la seu del Govern d’Aran a l’any 2008. Així també cada any porta a terme la Corsa Aran per sa Lengua que recull un miler de persones l’últim diumenge de juliol.

Cancon dera Garona de mossen Jusep Condo Sambeat

 

Cancon dera Garona de mossen Jusep Condo Sambeat6

Disseny web: Arluk Software, S.L.